Erytrytol (zwany również Erytryt) jest to jeden z najzdrowszych zamienników cukru o zerowej ilości kalorii i zerowym indeksie glikemicznym.
Słodzik nie jest metabolizowany przez organizm, bardzo łatwo się wchłania i w całości jest wydalany z organizmu. Otrzymywany jest w procesie naturalnej fermentacji, występuje w wielu owocach i warzywach.
Erytrytol smakuje tak jak klasyczny cukier, jego słodycz oscyluje w granicach 60-80% cukru białego. W przeciwieństwie do innych słodzików nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach. Uznany został za całkowicie bezpieczny dla zdrowia przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Dzięki zerowemu indeksowi glikemicznemu i niskiemu indeksowi insulinowemu oraz zerowej ilości kalorii polecany jest osobom chorym na cukrzycę. Produkt popularny w dietach niskokalorycznych i niskocukrowych oraz wśród osób regularnie dbających o linię. Doskonale wypełnia apetyt na słodycze.
Erytryt jest w 100% wolny od GMO, nie zawiera alergenów, polecany dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Może być stosowany tak jak normalny cukier - do kawy, herbaty, czekolady, zimnych napojów, gotowania oraz pieczenia ciast, lodów, galaretek, dżemów syropów i innych dań wymagających cukru. W przypadku wypieków drożdżowych spowalnia nieco proces rośnięcia ciasta, wystarczy jednak jedynie wydłużyć czas na to przeznaczony.
Produkt granulowany.
Pakowano w UK.