Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści z drugiego i trzeciego zbioru pochodząca z tych samych krzewów, co liście senchy. Liście z letnich i jesiennych zbiorów zawierają dwa razy mniej kofeiny (teiny) niż Sencha czy Gyokuro, dzięki czemu można rozkoszować się naparem także wieczorową porą. Skutkuje to także mniejszą goryczką.
Bancha posiada ponadto mniej substancji aromatycznych, ale więcej garbników, które odpowiadają za wyrazisty smak Banchy. Jest to druga najpopularniejsza herbata w Japonii. Często podaje się ją tam do posiłków.
Bancha jest herbatą często rekomendowaną w diecie wegańskiej ponieważ jest najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy).
Moya Bancha pochodzi z małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu. Bancha nadaje się też świetnie 2-3-krotnego zaparzania