Johan & Nyström Ethiopia Welena 250g

  • Producent: Johan & Nystrom
  • Rodzaj kawy: ziarnista
  • Segment: kawa speciality (Seasonal Origin)
  • Skład: 100% Arabika
  • Pochodzenie ziaren: Etiopia (Oromia)
  • Wysokość upraw: 1850-2000 m.n.p.m
  • Obróbka: washed
  • Odmiana: Welicho, Kurume
  • Stopień palenia: jasny
  • Waga: 250g
  • Data palenia: 26-07-2023
  • Najlepiej spożyć przed: 23-01-2024
Przykro nam, produktu nie ma obecnie na stanie.

45,99 zł Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 45,99 zł
sztuki

clear

Koszty dostawy

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.

Forma przesyłkiForma płatnościKoszt dostawyWaga maks.
Pocztex kurier 48 przedpłata 11,50 zł 27 kg
Pocztex kurier 48 pobranie 14,50 zł 27 kg
Przesylka kurierska GLS przedpłata 14,90 zł 27 kg
Przesyłka kurierska GLS pobranie 16,90 zł 27 kg
Paczkomat InPost przedpłata 16,90 zł 8 kg
Pocztex odbiór w punkcie: przedpłata 10,50 zł 20 kg
Pocztex odbiór w punkcie: pobranie 12,50 zł 20 kg
ORLEN Paczka: przedpłata 8,60 zł 10 kg
Odbiór osobisty przelew/pobranie 0,00 zł brak

Formy płatności

formy płatności

Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.

Sprawdź koszt wysyłki i formy płatności koszty wysyłki

Zamów telefonicznie: 609 088 121

JOHAN & NYSTROM ETHIOPIA WELENA
charakterystyka kawy

PODSTAWOWE DANE

Rodzaj kawy
ziarnista
Skład
100% Arabica
Waga
250g

POCHODZENIE

Pochodzenie ziaren
Etiopia (Oromia)
Odmiana botaniczna
Welicho, Kurume
Wysokość upraw
1850 - 2000 m n.p.m.

WŁAŚCIWOŚCI

Obróbka
washed
Stopień palenia
jasny
Palarnia
Szwecja

OPIS PRODUKTU

Johan & Nystrom Ethiopia Welena - kawa segmentu Speciality

Kawa ziarnista Ethiopia Welena, to kawowa propozycja segmentu speciality, pochodząca z regionu Oromia w Etiopii. Farma Sake Quto z której pochodzi, znajduje się na terenach zwanych Shakiso. Kawy z tych obszarów charakteryzują się znacznie bardziej rozbudowaną owocowością, niż te z regionów Yirgacheffe czy Sidamo. Wysokie góry z płaskowyżami i dolinami oraz bardzo żyzna, wulkaniczna gleba, są czynnikami pozytywnie wpływającymi na jakość. Kawowce rosną tu w otoczeniu innych drzew i krzewów, a ich gałęzie i liście są wykorzystywane jako kompost do dalszego wzbogacania gleby.

Etiopia Welena to jasno palona 100% Arabica o kwiatowym aromacie, oraz wyrazistej owocowości wyrażonej nutami czerwonej porzeczki i posmaku czarnej herbaty. Ziarna najpierw są płukane w długich kanałach, aby oddzielić najbardziej dojrzałe owoce, które następnie są obierane w taki sposób, aby pozostawić cukrową otoczkę, znajdującą się pod skórką jagody kawowca. Podczas gdy ziarna leżakują w zbiornikach wodnych przez około 35-48 h, za sprawą pozostawionego naturalnego cukru, dokonuje się proces fermentacji nadający kawie jej charakterystyczne walory. Na koniec umieszcza się je w kolejnej kąpieli wodnej, aby wypłukać resztki fermentacji i nadać kawie jeszcze czystszy i bardziej wyrazisty smak. Jest to propozycja skierowana wprost do pasjonatów metod przelewowych, takich jak Dripper lub Chemex. Sprawdzi się również parzona w aeropress'ie, ekspresie przelewowym lub french press'ie.

NUTY SMAKOWE: kwiaty, czerwona porzeczka, czarna herbata

PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA

EKSPRES KOLBOWY
Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku.
KAWIARKA
Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie.
FRENCH PRESS
Amatorzy kawy "pressowanej" na pewno docenią jej walory.
Sposoby parzenia
EKSPRES PRZELEWOWY
Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły.
AEROPRESS
Aeropress "wyciśnie" z tej kawy wszystko, co najlepsze.
DRIPPER, CHEMEX
Ta kawa parzona metodami przelewowymi smakuje doskonale.

PALARNIA KAWY JOHAN & NYSTROM

Palarnia Johan & Nystrom jest dziełem grupy pasjonatów coffee culture, których mottem przewodnim jest tworzenie lepszego "kawowego świata". Doskonalenie, wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań i poprawianie jakości. Prowadzenie działalności opartej nie tylko o relacje biznesowe, ale także przyjacielskie. Tworzenie więzi z plantatorami, którzy rozumieją i podzielają ich ideały. Troska o środowisko naturalne i jednocześnie najwyższą jakość produktów. Dobrze zoptymalizowane procesy, bazujące na wiedzy plantatorów i doświadczeniu roasterów. Ostatecznym efektem takiego działania jest filiżanka pysznej kawy, w której najmniejsze detale związane z pochodzeniem ziarna, zbiorami i procesami obróbki są uwydatnione w najlepszy sposób.

Masz pytanie? Zadzwoń 609 088 121

JOH.Z.ETH.WEL.250
7350045062253

Opis

ProducentJohan & Nyström
Segmentkawa speciality
Rodzaj kawyziarnista
SkładArabica (100%)
Zawartość kofeinyniska
Stopień paleniajasny
Pochodzenie ziarenEtiopia (Oromia)
CertyfikatEuroLeaf
Kraj paleniaSzwecja
Waga250 g
Data palenia26-07-2023
Najlepiej spożyć przed23-01-2024
Przeznaczenieaeropress
chemex
dripper
ekspres przelewowy
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Johan & Nyström Ethiopia...

45,99 zł
Komentarze (0)